Γκιόστρα της Ζακύνθου - Giostra Di Zante

Giostra Di Zante - Γκιόστρα της Ζακύνθου
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις εκδόσεις «Τρίμορφο» κυκλοφόρησαν τα πρακτικά της 1ης Ημερίδας, που με θέμα: «Η Γκιόστρα στη Ζάκυνθο» είχαν οργανώσει, στις 25 Απριλίου 2010, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Giostra di Zante» και το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Στο 64 σελίδων αυτό βιβλίο περιέχονται και δίνονται στο ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας έξη σημαντικών μελετητών, οι οποίοι με τα κείμενά τους πλουτίζουν με νέα στοιχεία την υπόθεση της ζακυνθινής Γκιόστρας και αποδεικνύουν το πόσο αυτή έχει συνδεθεί με την ιστορία της Ζακύνθου και το πόσο έχει επηρεάσει τον πολιτισμό της.

Συγκεκριμένα στη σημαντική αυτή έκδοση κατατίθενται στην επιστημονική έρευνα οι εξής ανακοινώσεις, όπως ακούστηκαν κατά την διεξαγωγή των εργασιών της Ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων για την «Γκιόστρα τ’ Αι – Γιωργιού» την Άνοιξη του 2010:

Πηνελόπη Αβούρη, θεατρολόγος: Από το κονταροκτύπημα στην Γκιόστρα του Δαχτυλιδιού. Η εισαγωγή του καρναβαλικού στοιχείου στην πολεμική προετοιμασία.

Κατερίνα Δεμέτη, Δ/ντρια Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων: Με τα μάτια των παιδιών…

Πιερρίνα Κοριατοπούλου – Αγγέλη, Δικηγόρος, Δ. Ν.: Διεξαγωγή γκιόστρας για τον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Οι νίκες του Ναπολέοντα στην Ισπανία αφορμή για τη διοργάνωση γκιόστρας στην Κέρκυρα.

Σπύρος Ξένος, κοινωνιολόγος: Το λαϊκό δρώμενο της Γκιόστρας στη Ζάκυνθο και οι συμβολικές του διαστάσεις.

Γιώργος Φιορεντίνος, φιλόλογος: Η Γκιόστρα στην σύγχρονη Ζακυνθινή ποίηση και

Διονύσης Φλεμοτόμος, εκπαιδευτικός, λογοτέχνης, Πρόεδρος της Α. μ. Κ Εταιρείας “Giostra di Zante”: Μιχαήλ Καλόφωνος: Ένας Ζακύνθιος ιππότης με προνόμια διοργάνωσης Γκιόστρας.

Στην έκδοση αυτή περιέχονται και οι χαιρετισμοί του τότε Δημάρχου Ζακυνθίων Διονυσίου Ακτύπη, του Αντιπροέδρου του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Διονυσίου Μελίτα, του Προέδρου του Δ. Σ. της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Giostra di Zante» Διονύση Φλεμοτόμου και του Δ/ντή ΙΕΚ Ζακύνθου και Προέδρου Επιμελητηρίου Ζακύνθου Δρ Κωνσταντίνου Καποδίστρια, MSc Ηλεκτρονικής Φυσικής και Τακτικού Μέλους του Ανωτάτου Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπ/σης.

Το σημαντικό αυτής της έκδοσης είναι πως η Γκιόστρα της Ζακύνθου τοποθετείται πια σε άλλη βάση, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας και καινούργιες πτυχές της ιστορίας των ιππικών αναμετρήσεων του Φιόρου του Λεβάντε προστίθενται στην ως τώρα έρευνα.

Στις σελίδες του βιβλίου τα ενδιαφέροντα των ερευνητών δεν στέκονται μόνο στην αναζήτηση του παρελθόντος, αλλά προχωρούν και στο σήμερα και εξετάζουν το πώς η Γκιόστρα έχει εμπνεύσει τους σύγχρονους ζακυνθινούς ποιητές και το πώς την αποτύπωσαν οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στα έργα τους, τα οποία εκτέθηκαν κατά το εορταστικό τριήμερο των εκδηλώσεων της Γκιόστρας του Αι – Γιωργιού του 2010.

 

Καταχωρήθηκε στις 24/11/2011
Πηγή: Giostra Di Zante
arrow Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία
© GiostraDiZante.gr - Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα Δημιουργία & Φιλοξενία από το ZanteWeb.gr zanteweb
English Language - Giostra Di Zante Greek Language - Giostra Di Zante