Γκιόστρα της Ζακύνθου - Giostra Di Zante

Giostra Di Zante - Γκιόστρα της Ζακύνθου
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία

Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ Τ’ ΆΪ - ΓΙΩΡΓΙΟΥ

Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ Τ’ ΆΪ - ΓΙΩΡΓΙΟΥ

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Giostra di Zante», η οποία κάθε χρόνο, την περίοδο του Καρναβαλιού, πραγματοποιεί στο νησί μας την περίφημη και παραδομένη από την ιστορία μας Γκιόστρα, με διεθνή μάλιστα συμμετοχή, οργανώνει φέτος, για πρώτη φορά, από τις 23 έως και τις 25 Απριλίου 2010, τριήμερες εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Η ΓΚΙΟΣΤΡΑ Τ’ ΆΪ - ΓΙΩΡΓΙΟΥ».
Σκοπός τους είναι η αναβίωση της λαϊκής Γκιόστρας, η οποία γίνονταν κάθε χρόνο στην επέτειο της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα (23 Απριλίου), έως και τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Αυγούστου του 1953, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου της πόλης μας (σημερινή οδός Κάλβου) και στην ουσία αποτελούσε την ιστορική εξέλιξη της μεγαλόπρεπης Γκιόστρας της Αποκριάς.
Το εορταστικό τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Απριλίου με μεγάλη ιππική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από την Γέφυρα του Αγίου Γερασίμου και μέσω της παραλιακής οδού, της γνωστής Στράτας Μαρίνας (λεωφόρος Κ. Λομβάρδου), θα καταλήξει στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των αλόγων και των ιπποτών.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 24 Απριλίου 2010, στις 8 το βράδυ, στον προθάλαμο του κινηματογράφου «Φώσκολος» (Πλατεία Σολωμού) θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής των μαθητών των σχολείων του νησιού μας και θα ακολουθήσει η βράβευση των καλύτερων από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τις ζωγράφους Μαρία Ρουσέα, Λένα Γούναρη και Θάλεια Ξενάκη. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Ζακυνθίων.
Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 θα πραγματοποιηθεί, με την συνεργασία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, επιστημονική ημερίδα, με θέμα της: «Η Γκιόστρα της Ζακύνθου». Η ημερίδα αυτή θα διεξαχθεί στην αίθουσα του κινηματογράφου «Φώσκολος» και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα. Θα γίνουν στην αρχή χαιρετισμοί από τους δύο προέδρους των Σωματείων, τα οποία συνδιοργανώνουν την εκδήλωση και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις. Οι ομιλητές και τα θέματά τους είναι τα παρακάτω:
• Πηνελόπη Αβούρη: Από το κονταροκτύπημα στην Γκιόστρα του δαχτυλιδιού. Η εισαγωγή του καρναβαλικού στοιχείου στην πολεμική προετοιμασία.
• Κατερίνα Δεμέτη: Με τα μάτια των παιδιών.
• Πιερρίνα Κοριατοπούλου: Η συμβολή της Γκιόστρας στον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Οι νίκες του Ναπολέοντα αφορμή για τη διοργάνωση Γκιόστρας στην Κέρκυρα το 1809.
• Σπύρος Ξένος: Το λαϊκό δρώμενο της Γκιόστρας στη Ζάκυνθο και οι συμβολικές του διαστάσεις.
• Διονύσης Φλεμοτόμος: Μιχαήλ Καλόφωνος: ένας Ζακύνθιος ιππότης με προνόμια διοργάνωσης Γκιόστρας. Και
• Γιώργος Φιορεντίνος: Η Γκιόστρα στην σύγχρονη Ζακυνθινή ποίηση.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία, στις 9 το βράδυ, της χορωδίας Ζακύνθου «Η Φανερωμένη».


Δείτε Φωτογραφικό υλικό εδώ

 

Καταχωρήθηκε στις 16/04/2010
Πηγή: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ
arrow Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία
© GiostraDiZante.gr - Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα Δημιουργία & Φιλοξενία από το ZanteWeb.gr zanteweb
English Language - Giostra Di Zante Greek Language - Giostra Di Zante