Γκιόστρα της Ζακύνθου - Giostra Di Zante

Giostra Di Zante - Γκιόστρα της Ζακύνθου
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία

Η Ζάκυνθος συμμετέχει στην παιδική Γκιόστρα της Sulmona της Ιταλίας

Η Ζάκυνθος συμμετέχει στην παιδική Γκιόστρα της Sulmona της Ιταλίας

Η Γκιόστρα της Ζακύνθου έχει από καιρό ξεπεράσει τα στενά όρια του τόπου μας και έχει απλώσει τα φτερά της και στην γειτονική Ιταλία, χώρα με την οποία το νησί μας και όλη η Επτάνησος έχει ιδιαίτερους δεσμούς και κοινά πολιτιστικά στοιχεία και έχει αποκτήσει στενή και φιλική σχέση με την πόλη Sulmona, όπου εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο, εκτός των άλλων και η Ευρωπαϊκή Γκιόστρα, στην οποία πάντα συμμετέχει και η Ζάκυνθος. Η πολλά υποσχόμενη αυτή προσπάθεια οφείλεται στην δραστήρια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, η οποία κάθε χρόνο, την περίοδο του Καρναβαλιού διοργανώνει με διεθνή συμμετοχή την αναβίωση των περίφημων ιππικών αγώνων, οι οποίοι ήταν πάντα μια από τις βασικότερες εκφράσεις της τοπικής μας ιστορίας και του πολιτισμού μας και από φέτος επανέφερε στην καθημερινότητά μας και την άλλη τους μορφή, την Γκιόστρα του Άι - Γιωργιού, όπως γινόταν έως και το καταστροφικό 1953 στην ομώνυμη εκκλησία του Πετρούτσου, παράλληλα με άλλες εκδηλώσεις και μια επιστημονικά ημερίδα, η οποία ερευνά και φωτίζει ιστορικά την υπόθεση της ζακυνθινής Γκιόστρας.

Από αυτήν την χρονιά και στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο πόλεων, της Ζακύνθου και της Sulmona, η οποία οφείλεται στις ενέργειες του παραπάνω Σωματείου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου «Καραμπίνειου» Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας, τον Διευθυντή του Άγγελο Αγγελούση και το Διδακτικό του Προσωπικό, μια ομάδα δεκαπέντε μαθητών του παραπάνω Σχολείου, συνοδευόμενη από τους γονείς τους, επισκέφθηκε την φιλική αυτή ιταλική πόλη και πήρε μέρος στην εκεί διεξαγόμενη παιδική Γκιόστρα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η τελετή αδελφοποίησης του «Καραμπίνειου» με το δημοτικό σχολείο Lola di Stefano της όμορφης αυτής ιταλικής πόλης.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης των μικρών εκπροσώπων μας στην Sulmona, το Σάββατο 29 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η τελετή της έναρξης της τοπικής παιδικής Γκιόστρας στο Δημαρχείο της πόλης και συγχρόνως και η επίσημη υποδοχή της ζακυνθινής αντιπροσωπείας. Στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου καλέστηκε τιμητικά και ο Πρόεδρος του Σωματείου “Giostra di Zante”, Διονύσης Φλεμοτόμος, ο οποίος συνόδευε την αντιπροσωπεία των μαθητών και μαζί με τις τοπικές αρχές κήρυξαν την έναρξη της παιδικής Γκιόστρας. Στην συνέχεια μαζί με τον Πρόεδρο της Γκιόστρας της Sulmona, Emidio Cantelmi αποκάλυψαν το Palio, το οποίο ήταν το έπαθλο του νικητή. Μεταξύ των δύο πλευρών ανταλλάχτηκαν εγκάρδιες προσλαλιές και ακολούθησαν υποσχέσεις για την συνέχιση των φιλικών σχέσεων των δύο πόλεων και την ουσιαστική αδελφοποίησή τους. Στην εκεί δημοτική αρχή προσφέρθηκαν τα χαρακτηριστικά του νησιού μας μαντολάτα και σε όλα τα παιδιά δόθηκαν μπλουζάκια της Γκιόστρας της Sulmona και λουλούδια φτιαγμένα με κουφέτα, τα οποία είναι το ενδεικτικό προϊόν της πόλης. Ιδιαίτερα έγινε αναφορά στον μεγάλο ζακυνθινό ποιητή Ούγο Φώσκολο και την Γκιόστρα, όπου ενώνουν τις δύο πόλεις και φέρνουν πιο κοντά τους κατοίκους τους.

Οι επόμενος δύο ημέρες ήταν αφιερωμένες στην ξενάγηση των αντιπροσώπων της Ζακύνθου στα αξιοθέατα και τα ιστορικά μνημεία της πόλης και της περιοχής, ενέργεια με την οποία, όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Γκιόστρας της Sulmona δήλωσαν, θέλησαν να ανταποδώσουν την ζεστή φιλοξενία που τους πρόσφερε το Σωματείο “Giostra di Zante”, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο, μαζί με τον Δήμαρχό τους και το Διοικητικό τους Συμβούλιο, είχαν επισκεφθεί το νησί μας για να λάβουν μέρος, όπως κάθε χρόνο, στην Γκιόστρα της Ζακύνθου.

Συγκινητική παρένθεση της ζεστής φιλοξενίας ήταν η τελετή αδελφοποίησης των δύο Σχολείων («Καραμπίνειου» και «Lola di Stefano», η οποία έγινε το πρωί της Δευτέρας 31 Μαΐου. Όλοι οι μαθητές του ιταλικού Σχολείου περίμεναν τους δικούς μας στην κεντρική πλατεία της πόλης, κρατώντας ελληνικές και ιταλικές σημαίες. Ένα μεγάλο πανό έγραφε ελληνικά «Καλώς ήρθατε» και οι μαθητές των δύο χωρών παρηλάσανε μαζί έως το μεγάλο κιόσκι της πλατείας, όπου εκεί η μπαντίνα του σχολείου μετά την «Ωδή στη Χαρά» έπαιξε τον Εθνικό μας Ύμνο και τον Ύμνο της Ιταλίας. Έτσι τα λόγια του Εθνικού μας Ποιητή, που γράφτηκαν στον Λόφο του Στράνη, ακούστηκαν από τα χείλη των μικρών του συμπατριωτών, που συνόδευαν τους ήχους της μπάντας και έκαναν τα μάτια των παρευρισκόμενων να δακρύσουν.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Σχολείο, όπου οι εκεί μαθητές παρουσίασαν χορούς και τραγούδια της περιοχής τους και οι δικοί μας παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια της Ζακύνθου. Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά σε όλους και οι μαθητές των δύο Σχολείων έκλεισαν ραντεβού στη Ζάκυνθο, για την δική μας Γκιόστρα και τις ανάλογες τελετές αδελφοποίησης στο δικό τους Σχολείο.

Την Τρίτη 1 Ιουνίου στις 4 το μεσημέρι οι μικροί μας εκπρόσωποι, φορώντας τις χαρακτηριστικές στολές του νησιού μας της εποχής της Γκιόστρας πήραν μέρος στην μεγάλη παρέλαση, η οποία έγινε στον κεντρικό δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης και καταχειροκροτήθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής, που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια. Τιμητικά άνοιξαν την πομπή, με επικεφαλής το λάβαρο του σχολείου τους, μαζί με το κεντρικό τμήμα της Γκιόστρας της Sulmona. Στην συνέχεια κατέληξαν στο τόπο της διεξαγωγής του αγωνίσματος, όπου διεξήχθησαν οι προκριματικοί αγώνες και παρουσίασαν τον χαρακτηριστικό χορό του νησιού μας «Κυνηγός», αποσπώντας και πάλι τις επευφημίες των παρευρισκόμενων.

Την επόμενη ημέρα, 2 Ιουνίου, όπου ήταν και η γιορτή της Δημοκρατίας για την Ιταλία, η αντιπροσωπεία των μικρών ζακυνθινόπουλων έλαβε ξανά μέρος στην μεγάλη πομπή, συντροφιά αυτή τη φορά με τα παιδιά της Porta Jarasseri, γειτονιάς της πόλης με την οποία είναι αδελφοποιημένο το Σωματείο “Giostra di Zante” και στο τέλος συμμετείχαν στους τελικούς αγώνες με το χορευτικό τους ταλέντο.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος της πόλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο, ο οποίος απουσίαζε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Γκιόστρας της Sulmona, πρόσφεραν στον Πρόεδρο της δικής μας Γκιόστρας, Διονύση Φλεμοτόμο, δύο τόμους με έργα των μεγάλων αναγεννησιακών ζωγράφων Tintoretto και Giotto και τον ευχαρίστησαν για την ζεστή φιλοξενία όπου τους είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ζάκυνθο, υποσχόμενη την διατήρηση και την συνέχιση της ζεστής φιλικής σχέσης των δύο πόλεων.

Και τα δύο βράδια, μετά τις εκδηλώσεις της Γκιόστρας, η αντιπροσωπεία μας φιλοξενήθηκε στον χώρο της Porta Japasseri, όπου τα μέλη της είχαν μαγειρέψει τοπικά φαγητά και οι ζακυνθινοί ήρθαν σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, σ’ ένα πολύ φιλικό κλίμα και μια ζεστή ατμόσφαιρα. Εκεί προσφέρθηκαν σε όλους τους ζακυνθινούς κατασκευές από κουφέτα, ενώ αντιπροσωπεία των μαθητών μας μοίρασε σε όλους τους παρευρισκόμενους μαντολάτα.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του αποχωρισμού, όταν όλοι οι Σουλμονέζοι φώναζαν “Zante” και οι δικοί μας μαθητές σύσσωμα “Sulmona”, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την Γκιόστρα της Zακύνθου, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο Μάρτιο, αλλά και την παιδική της Sulmona του 2011, μια και η πολιτιστική αυτή ανταλλαγή θα είναι μόνιμη και η φιλική σχέση των δύο Σχολείων θα συνεχιστεί και θα προεκταθεί.

Δείτε Φωτογραφικό υλικό εδώ

 

Καταχωρήθηκε στις 24/06/2010
Πηγή: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΛΕΜΟΤΟΜΟΣ
arrow Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία
© GiostraDiZante.gr - Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα Δημιουργία & Φιλοξενία από το ZanteWeb.gr zanteweb
English Language - Giostra Di Zante Greek Language - Giostra Di Zante